Gekko Földe

Minden ami hüllő :)

 

Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít.

MENÜ

A gekkófélék (Gekkonidae) a hüllők (Reptilia) osztályába a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe és a gyíkok (Sauria) alrendjébe tartozó család.

 

Rendszerezés

A családba az alábbi 5 alcsalád tartozik:

  • valódi gekkók (Gekkoninae)
  • kettősujjú gekkók (Diplodactylinae)
  • macskagekkók (Aeluroscalabotinae)
  • szemhéjas gekkók (Eublepharinae) egyes rendszerek önálló családként sorolják be Eublepharidae néven
  • csodagekkók (Teratoscincinae)

 

 

Elterjedésük

A gekkófélék Afrika, Közép-Ázsia, Dél-Európa, Ausztrália, Délkelet-Ázsia, csendes-óceáni partok és szigetek, Új-Zéland, Dél-Amerika, Mexikó, Dél-Kalifornia, Florida, karib-tengeri partok és szigetek területein mindenütt megtalálhatók. A gekkófélék nagyon elterjedtek, alkalmazkodóképesek, és az emberre teljesen ártalmatlanok. A legtöbb faj mindenekelőtt élőhelyének pusztulása miatt veszélyeztetett.

Megjelenésük

A gekkófélék hossza fajtól függően 3.5-40 centiméter között van. A bőrt vékony, apró pikkelyek vagy dudorok borítják; színe különböző lehet, de rendszerint szürke vagy barna. Egyes fajok az elrejtőzés érdekében vagy udvarláskor változtatni tudják a színűket. A legtöbb gekkó végtagjain széles, bőrlebenyes ujjak vannak, amelyek alsó felületét nagyon finom sörtékből álló tapadólemezkék borítják. A talaj legapróbb egyenetlenségeibe is beleakaszkodnak, így a gekkó akár függőleges ablaküvegen is tud szaladni. A legtöbb le tudja dobni a farkát, ha veszélyben van vagy ha elkapják; helyén új, rövidebb farok nő. Az éjjel aktív gekkók pupillái nagyok; napközben keskeny réssé szűkülnek. A szemhéjas gekkókon kívül, a többi gekkónak nincs szemhéja, hanem szemüket nyelvükkel tisztítják.

Életmódjuk

A gekkófélék magányosan élnek és függőleges felületeken is képes mászni. A gekkók tápláléka fajtól és mérettől függően rovarok, kis madarak, egerek, gyíkok és gyümölcsök.

Szaporodásuk

A párzási időszak területenként nagyon változó. A gekkófélék rendszerint 2 tojást raknak, vannak kivételek is. A tojásokból való kifejlődés 6-10, hétig tart, egyes fajoknál akár fél év is lehet. Egyes fajok elvenszülők.

 

 

 

Ezek voltak az általános dolgok a gekkokról most nézzük a különböző fajokat is :)

 

További kellemes időtöltést.

Asztali nézet