Gekko Földe

Minden ami hüllő :)

 

Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít.

MENÜ

A leopárd gekko tartása és tenyésztése :


Miféle állatot tudna ajánlani kezdő terrarista számára, amelynek elhelyezése nem igényel túl nagy helyet, könnyű terráriumban tartani, szelíd és végezetül nem is túlságosan drága - teszi fel a kérdést nap mint nap az a hüllőkedvelő ember, aki betéved egy díszállat kereskedésbe első kedvencét megvásárolni.

Erre a kérdésre a leopárdgekko adja a választ.

Manapság telis tele vannak a hüllőkkel is foglalkozó díszállat kereskedések ezzel az egyszerűen kezelhető és gondozható fajjal. Teljesen egyetértek azokkal a tapasztalt hüllőtartókkal, akik ezt a gekkot ajánlják leendő 'kollégáiknak'. Ellenben tökéletesen ellentétes a véleményem azokéval, akik igénytelennek nevezik ezt a fajt.

 

 

 

 
 

Ne feledjük: Igénytelen állatok nem léteznek!!! Mindegyiknek megvannak a jogos igényeik környezetükkel, takarmányukkal és bánásmódjukkal szemben. Legfeljebb vannak fajok, melyeknek eme kívánságait nehezebb, illetve könnyebb kielégíteni. A szóban forgó gyíkocska az utóbbiakhoz tartozik.

 

A leopárdgekkó szelíd hüllő, sárga-fekete mintázatával mindig a napsütést juttatja eszembe. Eredeti élőhelye Közép-Ázsia, de ma már egy jól megtervezett terráriumban otthonunkban is könnyedén tarthatjuk!

 

Hüllőt haza!  -  LeopárdgekkóA kis leopárdgekkók tojásokból kelnek ki, majd 1-2 év elteltével érik el kifejlett testhosszúságukat (akár 25 cm).Legideálisabb a hasonló méretű és különböző nemű állatok tartása, mivel így elkerülhetjük a hímek közötti harcot is.

Optimális életükhöz elengedhetetlen a megfelelően berendezett és felszerelt terrárium. Hogy kényelmesen elférjenek kedvenceink, a terrárium alapterülete minimum 40x60 cm-es legyen. Mivel hazája sivatagos terület, ezért legalapvetőbb az aljzat meghatározása, ami leggyakrabban apró szemcséjű homok vagy madárhomok, nem ritkán tőzeg. A fűtést szolgálhatja egy lámpa, melyből olyat is vásárolhatunk, amely a napot és hasznos sugarait is képes reprodukálni. A másik megoldás a homokréteg alá helyezett fűtőkábel, mely nem olcsó mulatság, de praktikusabb. Mindkét fűtési módozat esetén ügyelni kell, hogy gekkónk ne égethesse meg magát! Nappal 25-31'C, éjszaka 18-23'C ajánlott.

A sivatagban napközben meleg van és csak éjszakára hűl le a levegő, ezért az ott lakó állatok is inkább éjjel aktívak. Igaz ez a leopárdgekkóra is! Ha tehetjük inkább sötétedés után etessük, azonban az elérakott ennivalónak nappal sem tud ellenállni (kivéve ha már eleget evett). Legfőbb elesége az élő lisztkukac és házi tücsök, melyhez a nagyobb állatkereskedésekben mindig hozzájuthatunk! Nyáron mi magunk is keresgélhetünk a mezőn szöcskéket, de óvakodjunk a vegyszerekkel kezelt területektől. A táplálás mellett fontos szerephez jut a vitaminozás, hiszen a nagy tömegben "gyártott" eleségállatok nem tartalmaznak minden fontos tápanyagot és vitamint. Ma már por és folyadék formájában is kapható, a lényeg, hogy legyen és rendszeresen haszáljuk! A D-vitamin beépüléséhez szükséges az időnkénti napoztatás. Emellett a gekkóknak is szüksége van friss ivóvízre, akik úgy lefetyelnek akár a kutyák.

Az éjszakai életmódhoz hozzátartozik az is, hogy napközben gekkónk egy félreeső helyen pihen. Erre a célra szinte minden megfelel neki. Lehet az egy félbevágott kókuszdióhéj, egy virágcserép, gipszből készített alagút, biztonságosan összeállított kövek, szikladarabok, faágak, fahéjak. Ezek nem mellékesen a vedlésnél is segítenek leszakítani a már kinőtt bőrt, amit egyébként a gekkók közben el is fogyasztanak.

Személy szerint mindenkinek ajánlanám ezt a kis gyíkocskát, mely kevés tanulóidő után kedves társa lehet mindennapjainknak és „dísze” otthonunknak. Többnyire nyugodt természetű, jól bírja a „simogatást” ilyenkor azonban ügyeljünk nehogy kiszökjön kezünkből, mert a lakás legelérhetetlenebb pontjára is elbújhat. Ha valamilyen kérdésed van a témával kapcsolatban írj üzenetet és megpróbálok segíteni.

 

 

Asztali nézet